OGIBiz Website

Main Description
2931289

4G SPA SOLUTIONS– PANAGIOTA MASTORA NIK. 693 0871304

Menu
2930281
Space
2930712
Main Description
2930718

Τα μοναδικά οφέλη της Σάουνας και του Χαμάμ 

Banner
2930719
Main Description
2930720

Άρθρο - 15.12.2021 , Γιώτα Μάστορα – Ειδικός Ευεξίας / Spa Manager & Consultant

Main Description
2930721

Η Σάουνα και το Χαμάμ είναι αναμφίβολα από τις πιο αγαπημένες θερμές θεραπείες, αλλά ποια πραγματικά είναι τα οφέλη τους για την υγεία μας; Γνωρίζουμε ότι οι σάουνες προέρχονται από την Φιλανδία. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που η Φιλανδία έχει ένα από το υψηλότερο προσδόκιμο όριο ζωής στον κόσμο. Οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η σάουνα να συντελεί στην μακροζωία των Φιλανδών. Αλλά για να δούμε πιο συγκεκριμένα που ωφελεί η σάουνα τον ανθρώπινο οργανισμό; 

Καταρχάς, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με μελέτες μιας και μειώνει την αρτηριακή πίεση.  

Ακόμη, μειώνει τον μυϊκό πόνο και πόνους αρθρίτιδας αφού αυξάνει η ροή του αίματος στο σώμα και χαλαρώνει τους τένοντες και τους συνδέσμους. Επίσης, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας της σάουνας εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες λειτουργούν ως παυσίπονο.  

Επιπρόσθετα, η σάουνα προστατεύει από το κρυολόγημα και βοηθά την καλή υγεία του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν τακτικά σάουνα αρρωσταίνουν ολοένα και λιγότερο. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει γιατί οι ιστοί αιματώνονται σωστά και παραμένουν υγιείς ενώ παράλληλα μικροοργανισμοί όπως μικρόβια και παράσιτα σκοτώνονται λόγω της υψηλές θερμοκρασίας. 

Το δέρμα αναζωογονείται γιατί το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος και οι πόροι παραμένουν ανοιχτοί λόγω της εφίδρωσης και το δέρμα «αναπνέει». 

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι βοηθά στην βελτίωση της ψυχολογίας και της διάθεσης καθώς όπως είπαμε εκκρίνονται οι ενδορφίνες στις υψηλές θερμοκρασίες που φτιάχνουν την διάθεση, αλλά κάνοντας σάουνα και χαλαρώνοντας οι μύες, βελτιώνεται και ο ύπνος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πούμε ότι βοηθά στην απώλεια βάρους λόγω του ότι αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό ΔΜΣ που οι μελέτες έδειξαν ότι χάνουν το περισσότερο βάρος. Η θερμοκρασία της σάουνας κυμαίνεται από 60-90 βαθμούς Κελσίου. 

 

Από την άλλη το Χαμάμ ή αλλιώς Ατμόλουτρο μας έρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα από την Τουρκία και η ιδανική του θερμοκρασία κυμαίνεται από 40-55 βαθμούς Κελσίου. Τα οφέλη του είναι πολλά.  

Συγκεκριμένα, το χαμάμ βοηθά στη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος και σε μυοσκελετικές παθήσεις. Ανακουφίζει από πόνους αρθρίτιδας, και ρευματισμούς, βοηθά σε κατάγματα και μυϊκές κακώσεις. Το χαμάμ είναι ιδανικό για αποκατάσταση μετά από προπόνηση. Διεγείρει τη ροή του αίματος ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το άγχος και η κούραση μειώνεται, ενώ ο ύπνος βελτιώνεται.  

Το χαμάμ κάνει πολύ καλή αποτοξίνωση στον οργανισμό μέσω της εφίδρωσης, οπότε καταπολεμά την κυτταρίτιδα, βοηθά στις κατακρατήσεις και κάνει καθαρισμό της επιδερμίδας αφήνοντας το δέρμα λείο και απαλό γιατί ανοίγουν οι πόροι και αποβάλλονται τα νεκρά κύτταρα. Ακόμη, το χαμάμ βοηθά πολύ το αναπνευστικό σύστημα και μας θωρακίζει ενάντια στο κρυολόγημα. Βοηθά και στην καταπολέμηση των αλλεργιών και της ξηροδερμίας,  

Θα λέγαμε γενικά ότι το χαμάμ χαρίζει ευεξία στον ανθρώπινο οργανισμό, βελτιώνει τον τρόπο ζωής αφού ανακουφίζει από πόνους και αϋπνία, ενώ δίνει μία λαμπερή επιδερμίδα, καθαρή και λεία.  

Τι πρέπει να προσέξω: Αν αυξηθούν οι παλμοί πάνω από 30% και έχουμε ταχυκαρδία, θα πρέπει αμέσως να βγούμε από την σάουνα ή το χαμάμ. Το χαμάμ και η σάουνα ούτως ή άλλως αντενδείκνυται σε περιπτώσεις καρδιοπαθειών και υψηλής πίεσης. Η ενυδάτωση του οργανισμού με νερό κατά την διάρκεια της συνεδρίας είναι πολύ σημαντική λόγω της εφίδρωσης, αλλά και η ενυδάτωση του δέρματος με κάποια κρέμα μετά την συνεδρία. Αν έχουμε πολύ ευαίσθητο δέρμα και πολλές ευρυαγγείες αποφεύγουμε ειδικά την σάουνα. Τέλος, δεν καθόμαστε με τις ώρες στην σάουνα ή στο χαμάμ γιατί μπορεί να ζαλιστούμε ιδιαίτερα μετά από έντονη άσκηση. Είναι αρκετό 5-7ή 10λεπτες συνεδρίες με ενδιάμεσα διαλείμματα με δροσερά ντους.  

Η σάουνα και το χαμάμ θα λέγαμε εν κατακλείδι ότι είναι πολύ αναζωογονητικές θερμές θεραπείες που συντελούν στην ενίσχυση της υγείας και του ανοσοποιητικού με έναν πολύ απλό και φυσικό τρόπο.

Space
2930731
Footer
2930286

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


+30 693 0871304
gmastora@4g-spaconsulting.com
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ